Almanya’da hükümete destek yüzde 19’a düştü
Almanya’daki kamu radyo ve televizyon kuruluşu ARD’nin vatandaşların siyasi eğilimlerini incelediği DeutschlandTrend araştırmasının yeni sonuçları açıklandı. Katılımcılara koalisyon hükümetinin çalışmalarından ne kadar memnun oldukları soruldu. Buna göre vatandaşların yalnızca yüzde 19’u Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin çalışmalarından “çok memnun” veya “memnun”. Öte yandan yüzde 79’u bu soruya “Pek memnun değilim” veya “Hiç memnun değilim” yanıtını verdi.
PARTİLERİN OY ORANLARI
Ankete göre, bu pazar seçim yapılsaydı Sosyal Demokrat Parti yüzde 1 kayıpla yüzde 16 oy alacaktı. Muhalefetteki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) oylarını yüzde 2 artırarak yüzde 29’a çıkarırken, Yeşiller’in oy oranı yüzde 1 kayıpla yüzde 14’e geriledi. Hür Demokrat Parti’nin oy oranı ise yüzde 6 kayıpla yüzde 6 olurken, sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) oy oranı ise yüzde 1 artışla yüzde 22 olarak açıklandı. Bu durumda Hristiyan Birlik partileri birinci sırada, AfD ikinci sırada, Sosyal Demokrat Parti ise üçüncü sırada yer alıyor. Anketi gerçekleştiren Infratest dimap şirketi, anketteki hata marjını yüzde 2-3 olarak açıkladı.
Ankete göre, koalisyon hükümetinin çocuklara “temel geçim güvencesi” sağlama planları vatandaşların çoğunluğu üzerinde olumlu yankı uyandırdı. Katılımcıların yüzde 60’ı bunu “doğru yön” olarak nitelendirirken, yüzde 33’ü tedbirleri “yanlış” bulduğunu söyledi. Hükümetin “Çocuklar için Temel Geçim Güvencesi” olarak adlandırılan ve 2025 yılında yürürlüğe girecek uygulaması, çocuk yardımı, dar gelirlilere yönelik çocuk yardımı ve çocuk yardımı gibi farklı kalemlerde çocuklar için öngörülen ödemelerin tek kalemde toplanmasını öngörüyor. Sosyal yardımlardan pay alın. Uygulamayla tek başına çocuk yetiştirenlerin ve sosyal yardımla geçinenlerin durumlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.
ÜLKENİN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?
DeutschlandTrend anketine katılanlara ayrıca ülkedeki en büyük sorunun ne olduğu da soruldu. Katılımcıların yüzde 28’i en büyük sorun olarak ekonomiyi, yüzde 26’sı ise göçü belirtiyor. Ankete göre bu iki bahis son aylarda vatandaşların gözünde daha fazla değer kazandı. Nisan ayında yapılan ankette vatandaşların yüzde 7’si ekonomiyi sorun olarak gördüğünü söyledi, dolayısıyla yüzde 21’lik bir artış konuşuluyor. Göçü sorun olarak görenlerin oranı Nisan ayından bu yana yüzde 7 arttı.